Lokalno

Miklavž je moj!

on Sreda, 06 December 2017. Posted in Lokalno

Alora,

če še vedno verjamete v Miklavža in berete tole – takoj zaprite prispevek. Takoj.

Ostali lahko nadaljujete.

Pričenja se manija obdarovanja ali "želim-vzgajati-muleka-v-vrednotah-a-ga-vseeno-zasipamo-z-darili". Ko še nisem bila starš, sem si prisegla, da bom svoje potomce obvarovala pred to potrošniško decembrsko manijo, da bodo edina darila, ki si jih bomo podarljali, samo kakšne doma spletene nogavice ali risbica mene, kako sem zažgala piškote. Še ena od samozaobljub, ki sem jih gladko požrla.

Ne da bi z NVD-jem (Njegovim Veličanstvom Dragijem) kar naenkrat sprostila svoj zadržek do nakupovalnih centrov z uzde, ne, strinjala sva se glede darila za Miklavža; je primerno skromno, ekoliško, leseno in didaktično ter made in China.

In ko sva z Malim princem pred dvorano, kjer se bi naj vsak hip zgodil slavnosti prihod Sv. Nikolaja, čakala na njegovo nono, se je od nekod pojavil govoreč kup daril. "Pohitimo!" je priganjal ta kup v darilni papir zavitih škatel. Primorska nona si je, sicer dobra kot kruh, komajda dala dopovedati, da je tudi v Miklavževem protokolu (in njegovi veliki vreči) dovolj prostora le za eno darilo. Na Štajersko še nismo uspeli iti, verjetno se moramo tja odpraviti kar s kakšno dodatno prazno avtomobilsko prikolico.

A dovolj tega hispterskega zganjanja skromnosti, ki gre generaciji, ki je dejansko prejela zelo malo daril pa še ta so bila precej preprosta, zelo na živce ("None smo za razvajanje in basta!"). Prišel je Miklavž, prišli so angelci, otročiči so se vznemirili ... Mali princ pa pot pod noge, pogumno proti postaranemu svetniku in na vso silo v njegovo naročje. Bolj kot smo ga odganjali, bolj je silil nazaj. Ves hud. Ves polemičen.

Ker on je ja en in edini! Miklavžev sinček ...

NVD, noben spremenjen glas ti ni pomagal, mulo te je prepoznal :)

 

Miklavž Na meji pameti Barbara Fužir

Smučanje 365 dni na leto

on Četrtek, 09 Oktober 2014. Posted in Lokalno

Le kam bi prišli, če bi delali samo tisto, kar se splača? Potem bi že zdavnaj prenehali tudi s kmetijo,“ pravi Boštjan Rihter, gospodar ekološke kmetije Slapnik iz Nove Štifte, kraja nad Gornjim Gradom. Kmetija je svojo turistčno ponudbo obogatila s čisto posebno novostjo – s poletnim smučanjem po travi.

Nove možnosti smučanja po travi na kmetiji Slapnik

Smučanje po travi je podobno navadnemu, zimskemu smučanju – ni pa mogoče drsenje; tehnika je težja, precej spominja na rolanje, tudi padci so bolj boleči; je glavne razlike med navadnim smučanjem in smučanjem po travi opisal Matjaž Rihter, sin na kmetiji Slapnik, ki je tudi predsednik Smučarskega društva Nova Štifta.

Kmetija Slapnik je ekološka kmetija, ki leži med 600 in 700 metri nadmorske višine. Ukvarjajo se z ovčjerejo, ponujajo prostor za piknike in možnost prenočevanja v skupnih prostorih, od leta 2013 imajo uporabno dovoljenje za smučanje, kjer seveda izstopa možnost letnega smučanja. Zaradi zaprtja trgovine v Novi Štifti in zaradi odprtosti novim možnostim so se odločili poskusiti tudi s tem in ponudbo obogatiti z izdelki lokalnih prebivalcev.

družina Slapnik Novi tednik Nova Štifta Barbara Fužir

 

 

Tam sredi gozdov šola stoji

on Četrtek, 04 September 2014. Posted in Lokalno

Devet učencev, učiteljica in kuharica – Ko otrokom pouk prehitro mine

Malo podružnično šolo Lepa Njiva, ki spada pod Osnovno šolo Mozirje, obiskuje vsega skupaj devet učencev; dva sta drugošolca, ostali obiskujejo četrti razred (petega). Zanje skrbita učiteljica Petra Volk, ki izvaja kombinirani pouk, kar pomeni, da v istem razredu hkrati poučuje prvi in četrti razred, ter kuharica Lojzka Podrižnik, ki po svojih 32 letih kuhanja za leponjivske otroke še vedno pozna okus in posebnosti vsakega izmed njih.

športno igrišče šola Lepa Njiva bronja.si Novi tednik

 

Plemenita kričača

on Sreda, 13 Avgust 2014. Posted in Lokalno

Dvojčka z imeni celjskih plemičev iz zgornjesavinjskih planin

Mala Friderik in Herman s svojo družino živita na imenitni razgledni točki, ki jima omogoča sijajen pogled po širnih daljavah. Živita namreč na nadmorski višini 1050 metrov, na kmetiji pri Ročkih na ljubenski strani Golt. V družini pa nista edina s plemenitim poimenovanjem, družbo jima dela tudi bratec petletni Rihard.

 

celjska grofa Podkrižnik

BITI

on Sreda, 25 Junij 2014. Posted in Lokalno

Tinka Savodnik iz Mozirja

Tinka Savodnik je žareča ženska. Takšna, ki te greje s svojo toplino, iskrivim pripovedovanjem in vedno svežim pogledom. So ljudje, ob katerih začutiš iskreno ljubezen do življenja. Tinka je ena izmed takšnih.

Tinka Savodnik je Mozirčanka, ki jo je življenje zaneslo tudi drugam. Sama rada izpostavi prednosti zgornjesavinjskega okolja – pravi pa, da se jih dostikrat ne zavedamo. Tinka je sociologinja, oseba kritičnega pogleda, v preteklosti ena izmed najhitrejših strojepisk v državi in mozirska tamburašica, mama in babica ter ena izmed najbolj vztrajnih mozirskih telovadk.

Tinka Savodnik telovadka Mozirje

[12  >>  

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information