Pod eno streho - Popotniško novinarstvo

on Četrtek, 07 Avgust 2014. Posted in Aktualno

KUD Bronja in popotniška delavnica pri stegu Mozirje 1

Z računalnikom, pod eno streho, z veliko gostoto skavtov na 6 kvadratnih metrih - najboljši recept, kako se lotiš svojega popotniško obarvanega leta med gavči, pumami in kondorji.

 Popotniško novinarstvo steg Mozirje 1

 

 

Mokro. Blatno. Pod eno streho, čisto skupaj zbrano. 

Na taboru IV stega Mozirje 1 v Kredu pri Kobaridu je 29. 7. 2014 Barbara v okviru KUD Bronja in projekta Popotniškega novinarstva predstavila svoje potepanje po Argentini.  Mozirske skavte je že cel teden neusmiljeno pralo, a po razpoloženju tega ni bilo videti. "Vsaka umazanija se spere - sploh pa se je po nekaj dneh navadiš," so razložili, ko so tacali po blatu in si pripravljali domači "šmorn".

Devet mesecev je Barbara preživela kot učiteljica slovenščine v šoli Colegio Esloveno – to je slovenska šola v Mendozi, na zahodu Argentine, tik pod Andi. V šoli je je izziv preživetja zanjo predstavljalo dejstvo, da kar 80 % učencev ni imelo nobenih slovenskih korenin. In da je, precej nevešča španščine, pričela opismenjevati razred, ki je veselo čebljal v jeziku, ki jo je prestavljal v kakšno južnoameriško žajfnico – le da v tisti bolj dramatični del. Bilo plavanje v globoki vodi povsem brez rokavčkov. Ni se utopila :)

Popotniško novinarstvo skavti

Med svojim letom v Argentini je seveda tudi mnogo potovala - Argentino je spoznala od sproščenega severa do hladnega juga, Ognjene zemlje, kjer je ugotovila, da pingvini niti slučajno niso tako dobrovoljne živali, kot to prikazujejo Vesele nogice ... 

Barbara je poučevala slovenščino - živela med tamkajšnjimi izseljenci, ki jih je v Argentini okoli 30 tisoč, in se prepričala da je čez ocean prava majcena Slovenija. S praktično vsemi tipičnimi slovenkimi lastnostmi, vključno s "favšijo" :)

Popotniško novinarstvo KUD Bronja socialna akademija

Mozirčani so se na delavnici lotili tudi "pisnega preverjanja" znanja - seveda, Barbara je po izobrazbi učiteljica - a brez panike, raziskovali so, če vedo, koliko je jezikov na svetu. Kje jih je največ. Kdaj jezik izumira ... In ugotovili, da slovenščini z dobrima dvema in pol milijonoma govorce sploh ne kaže tako slabo - spada namreč, verjeli ali ne, med 5 % najbolj govorjenih jezikov na svetu :)

Skavti Mozirje 1

 

Foto: Rok Rakun

Projekt Popotniško novinarstvo sodeluje z naslednjimi partnerji:

Logotipi

 

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information